Agentie Imobiliara Galati - DACOMARI

Certificat energetic


Nicio locuinta nu se va putea vinde/inchiria fara certificat energetic


Proprietarii vor fi obligati sa prezinte un certificat de performanta energetica la vanzarea sau inchirierea unei locuinte, conform unui proiect de lege aprobat miercuri de Executiv. Costul eliberarii unui certificat energetic poate ajunge pana la 600 de lei, in functie de suprafata cladirii sau apartamentului.

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

Scopul proiectului de lege este acela de a oferi o protectie speciala persoanelor care beneficiaza de o locuinta, in sensul ca este informata in legatura cu performanta energetica a cladirii pe care doreste sa o cumpere sau sa o inchirieze. Costul eliberarii unui certificat energetic este estimat intre 250 si 600 de lei, in functie de suprafata cladirii sau apartamentului, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Potrivit proiectului de lege, se va introduce obligativitatea prezentarii certificatului de performanta energetica la vanzarea-cumpararea sau inchirierea cladirilor/unitatilor de cladire existente (precum apartamentele din blocurile de locuinte), precum si prezentarea acestuia la receptia de terminare a lucrarilor, in cazul cladirilor noi.

De asemenea, se va introduce obligativitatea afisarii certificatelor de performanta energetica la cladirile aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice, cu o suprafata utila de peste 500 mp. incepand cu 9 iulie 2015, va fi obligatorie afisarea certificatului de performanta energetica pentru cladirile aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice sau pentru institutiile care presteaza servicii publice cu o suprafata utila de peste 250 mp.

Alte elemente de noutate prevazute de proiectul de lege aprobat de Guvern vizeaza:

-Obligativitatea analizarii introducerii sistemelor alternative de energie din surse regenerabile, atat la construirea cladirilor noi, cat si in cazul renovarii majore a cladirilor existente;

- Obligativitatea investitorilor si proiectantilor de a lua toate masurile ca, incepand cu 31 decembrie 2020, consumul de energie al cladirilor sa fie aproape egal cu zero;

- Realizarea bancilor de date specifice eficientei energetice in cladiri, in vederea fundamentarii planurilor nationale de economisire a energiei si de reducere a dioxidului de carbon, de utilizare a surselor alternative de energie, etc.;

- Instituirea, prin Inspectoratul de Stat in Constructii din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, a controlului certificatelor de performanta energetica, a rapoartelor de audit energetic si a rapoartelor de inspectie ale sistemului de incalzire si/sau climatizare;

- Stabilirea faptelor care sunt considerate contraventii si modalitatea de sanctionare a acestora.

Totodata, prin actul normativ aprobat de Guvern se instituie posibilitatea initierii unor programe de sprijin financiar, in principal prin:

a) utilizarea fondurilor structurale sau a fondurilor din programe-cadru la care se poate recurge;

b) eficientizarea utilizarii fondurilor de la Banca Europeana de Investitii si de la alte institutii financiare publice;

c) coordonarea mai buna a utilizarii fondurilor Uniunii Europene cu cele nationale, precum si din alte forme de sprijin, in vederea stimularii investitiilor in eficienta energetica.

Proiectul de act normativ adoptat miercuri transpune in legislatia nationala Directiva 2010/31/UE, obligatie pe care o au toate statele membre pana la 9 iulie 2012. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si aprobat in procedura de urgenta si va intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

1300 de auditori energetici, atestati de MDRT


in vederea elaborarii certificatelor de performanta energetica a cladirilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in calitate de autoritate competenta, a organizat atestarea auditorilor energetici pentru cladiri, pana in prezent fiind atestati peste 1.300 de specialisti.
 
Ultima actualizare: 07-12-2012
sus