Agentie Imobiliara Galati - DACOMARI

Evaluare


EVALUAREA IMOBILULUI DE CATRE UN EXPERT AGREAT DE BANCA NECESARA DOSARULUI DE CREDIT

Evaluarea imobilului reprezinta procedeul prin care banca se asigura ca apartamentul sau casa ce urmeaza a fi ipotecate in favoarea sa are o valoare suficient de mare pentru a putea despagubi institutia financiara in cazul in care debitorul refuza sa restituie suma imprumutata. Acest procedeu presupune la inceput prezentarea de catre viitorul debitor a documentelor imobilului si anume: schita, copie dupa actul de dobandire, precum si un extras CF nu mai vechi de 30 de zile. Dupa verificarea documentelor de catre banca, cea de-a II-a etapa o constituie vizita unui evaluator autorizat, numit de catre banca, care va face cateva fotografii care sa ateste conditiile in care se prezinta imobilul, urmand ca acesta sa intocmeasca un raport de evaluare in care sa prezinte bancii valoarea estimata a imobilului. In cazul in care banca va fi satisfacuta, imobilul va fi luat in ipoteca. In evaluarea unui imobil, se vor tine cont de aspecte ca: finisajele existente, existenta sau nu a utilitatilor, amplasamentul casei sau apartamentului, precum si vechimea acestuia sau materialele de constructie folosite la ridicarea sa.

EVALUAREA LOCUINTEI PENTRU IPOTECARE

Multor persoane le este teama sa isi ipotecheze locuinta atunci cand iau un credit deoarece se gandesc ca multe banci vor incerca sa traga pretul in jos.

Astfel, ne-am gandit ca v-ar putea ajuta sa cunoasteti mai multe despre metodele folosite de evaluatori pentru a determina pretul unui imobil.

In primul rand, orice evaluator se va uita la amplasamentul imobilului, cartierul si nu in ultimul rand anul constructiei. In cazul caselor se va mai tine cont si de materialul din care este facuta (caramida, chirpici, etc)

Ceea ce ar trebui sa stiti de la inceput este ca acum evaluatorii lucreaza strict pe baza unei grile primite de la banca si in functie de indeplinirea anumitor criterii de catre bunul evaluat, acesta doar bifeaza sau debifeaza anumite casute, astfel ca preturile obtinute nu mai pot fi scazute ori crescute artificial.

Evaluatorul nu este interesat daca peretii sunt proaspat vopsiti sau daca aveti perdele frumoase, ci de cat de solid este imobilul. Este important daca instalatiile sanitare sau cele de incalzire sunt noi aceasta va adauga valoare locuintei. Mai ajuta si daca aveti parchet ori pardoseala puse recent, sau daca finisajele sunt de o calitate superioara.

Va vine sau nu sa credeti, insa pretul aproximativ ce va fi determinat de catre evaluator va fi in functie de ofertele de imobile situate in aceasi zona cu dumneavoastra. Astfel, daca va gasi in ziar anunturi de genul vand apartament cu 3 camere confort I in cartierul X. pret 40.000 euro, iar dumneavoastra aveti un apartament asemanator in acelasi cartier, va considera ca pret aproximativ pentru locuinta dumneavoastra tot valoarea de 40000 euro. Care, bineinteles, va creste ori va scadea, in functie de constatarile facute de evaluator la fata locului.

Este foarte important sa nu exista igrasie ori alte urme evidente de degradare avansata. De asemenea, in cazul in care ati facut modificari fata de schita apartamentului, este vital sa aveti autorizatie pentru ele.

In mod normal, vizita nu va dura mai mult de 5-10 minute. Evaluatorul va intra, se va uita la cum arata totul si va face fotografii in fiecare incapere, precum si in locurile care prezinta defecte.



Ultima actualizare: 23-02-2013
sus